COLUMN

Het project 2019

Terwijl u dit leest zijn de oliebollen intussen op, is de champagne verdampt en zijn mijn eerste goede voornemens gesneuveld. We kijken even terug op het resultaat van Project 2019.

Wanneer is een resultaat goed? Voor oliebollen weten we dat wel, dacht ik. De oliebol moet warm zijn, niet te klef en goed gaar, niet zwart verbrand, met poedersuiker of zonder en niet te vet. Het is dus maar net wat je lekker vindt, meerdere stakeholders waarderen het resultaat anders. Wij vieren thuis de jaarwisseling altijd met een stel goede vrienden en Jan bakt dan altijd de oliebollen. Nou moet je natuurlijk voorzichtig zijn het resultaat daarvan al te duidelijk te bespreken. Als afleidingsmanoeuvre heb ik dan maar, tussen de oliebollen door, het theorieboek erbij gepakt.


Wat is nou eigenlijk een projectresultaat? Op de website “proposals for NGO’s” die ik wel eens voor mijn vrijwilligerswerk gebruik, lees ik dat er drie soorten projectresultaat blijken te zijn, output, outcomes en impact. Ik staar naar de oliebollen op mijn bordje en probeer mij voor te stellen welk van deze drie die oliebollen zijn. De outputs blijken het direct toepasbare resultaat te zijn, de outcomes zijn dan de directe gevolgen ervan. En dan komt de impact: het langetermijn-, blijvende effect van de projectactiviteiten. Hou ‘m even vast voor zometeen.


Verwarrend? Ons aller Prince2 vindt er ook wat van: een project produceert benefits, een positief effect waaraan het project zijn bestaansrecht ontleent. Dat is allemaal opgeschreven in de business case, met alle verwachtingen van de klant erin. De IPMA NCB merkt op dat het projectresultaat sterk kan variëren en dat de opdrachtgever daarmee de baten kan realiseren die hij zich ten doel had gesteld. Terwijl de IPMA project excellence baseline dan weer zegt dat excellente resultaten door de stakeholders zijn gedefinieerd. ICB4 in een agile wereld heeft het eenvoudiger gemaakt: een resultaatgericht project is vanzelfsprekend want de wendbare organisatie levert resultaat in een continu proces.


Willem Renes maakte in 1984 al een duidelijk onderscheid: projectdoel is wat anders dan projectresultaat. Aan het doel ontlenen alle projectactiviteiten hun bestaansrecht. En het projectresultaat is dat wat door middel van de projectactiviteiten gerealiseerd is (het is maar dat u het weet). Dit moet ik eerst even met Jan bespreken: “Als het doel is te zorgen voor een fijne jaarwisseling, is dan het resultaat goede oliebollen?”, vraag ik. Jan vindt dit theorie uit een boekje. “Zijn ze niet lekker dan?”


Op zoek naar resultaat. Samen bezien we dan maar de resultaten van project 2019. Immers missen we een grondige projectevaluatie door Wim Kan (voor de senior projectmanagers onder ons). In onze beschouwingen stuiten we meteen op een aantal risico’s waarvoor geen mitigatie was bedacht: het toeslagengedoe bij de belastingdienst en natuurlijk die stikstofcrisis. Tja, en dan had je nog een paar outcomes die wel voorzien waren, zoals die hele lage rente en grote projectvertragingen bij subproject Brexit. Dan zijn er ook nog wat beleidsvragen voor de project board blijven staan die we binnen het project niet konden oplossen: halen we wel of niet die IS vrouwen terug en hoe spelen we eigenlijk dat Zwarte-Pieten spel? “Maar wat vind je dan van het resultaat van dit project?”, probeer ik nog. Knetter, daar gaat de eerste vuurpijl de lucht in, direct gevolgd door de champagnekurk die Jan al in de aanslag had. “Kijk, dit is een resultaat met impact”, zegt Jan, “voor iedereen wat lekkers. Neem nog een oliebol”.


Gelukkig Nieuwjaar.

Over de auteur:

Richard Middelkoop is Programme Director bij Thales Nederland. In zijn vrije tijd is hij verantwoordelijk voor telecomprojecten voor grootschalige internationale jeugdevenementen, als vrijwilliger bij een NGO.

Volgende artikel: Tooling