Nieuwsgierigheid als basis voor succes

“I have no special talent. I am only passionately curious” is een beroemde uitspraak van Albert Einstein. Nieuwsgierigheid is een zeer belangrijke eigenschap die voor heel veel zaken het verschil kan maken, ook voor het succes van je project.

Nieuwsgierig zijn we als kind (bijna) allemaal. Als we jong zijn, valt er zoveel te ontdekken en te leren! Maar het is ook een eigenschap die velen in de loop der tijd afleren: de term ‘Nieuwsgierig Aagje’ is er bijvoorbeeld een die vaak niet zo positief wordt gezegd tegen kinderen. Hoe blijf je nu als volwassene ook nieuwsgierig? Want ook als je ouder bent, valt er nog genoeg te ontdekken en te leren. Nieuwsgierigheid helpt je verder, zorgt ervoor dat je je kunt blijven ontwikkelen en nieuwe dingen leert.

In het verlengde daarvan is het ook een belangrijke bijdrage aan projectsucces, zo betoogt ook de schrijfster van dit artikel. Soms gaat de weg naar projectsucces van de gebaande paden af, is er outside-the-box-thinking nodig om het doel te bereiken. Dat kun je als projectmanager zelf doen, of je schakelt de hulp van je team in. Nieuwsgierigheid van de projectmanagers naar de input van hun team kan zomaar de sleutel tot succes worden - als je ervoor openstaat.

Bij IPMA vinden we nieuwsgierigheid erg belangrijk, je vindt de eigenschap daarom ook terug in de Competence Baseline die we gebruiken voor het certificeren. Het is bijna paradoxaal: je kunt dus je vakvolwassenheid vergroten door nieuwsgierig te zijn, het kind in

je de ruimte te geven. Vanuit IPMA bieden we onze leden verschillende manieren om hun nieuwsgierigheid te voeden. Een mooi voorbeeld zijn de Masterclasses die we als IPMA de komende periode organiseren. Ik nodig je van harte uit om daaraan deel te nemen. Kom, ontdek, leer en vergroot daarmee jouw kans op projectsucces.

Marcel Vilain

Voorzitter IPMA-NL