Alfa, bèta, gamma

Het is de vierde letter van het Griekse alfabet, de oude naam van een Nederlands nutsbedrijf, land dat tussen een twee- of meervoudige riviermond ligt, een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij en een assessment en keurmerk van IPMA… Zomaar een greep uit de vele gebruiksvoorbeelden van dit woord.

Weet je het al? Ik heb het natuurlijk over (de) D/delta. De eerste voorbeelden zijn je vast bekend, maar wist je ook dat IPMA een assessment en keurmerk heeft voor de beoordeling van het gebruik en de besturing van projecten en competentieontwikkeling voor mensen in en rond projecten? Dat is IPMA Delta®.


Het thema van deze Projectie is organisatievolwassenheid. Als je je bedrijf op een succesvolle manier wilt laten ontwikkelen en veranderen, op basis van wat een veranderende omgeving nodig heeft, heb je niet alleen goed gekwalificeerde veranderprofessionals nodig. Ook de omgeving waarin een professional werkt, is dan relevant.


IPMA certificeert professionals en biedt een platform dat kennisdeling en verdere professionalisering mogelijk maakt. Daarmee richten we ons op de ontwikkeling van kwaliteiten van individuen. Maar we kijken ook naar de kwaliteiten van organisaties. IPMA Delta® biedt een certificering voor de gehele organisatie, waarbij je in beeld krijgt waar jouw organisatie zich kan verbeteren, om meer succesvol te zijn. Ook op deze manier werkt IPMA aan onze missie: betere projecten voor een betere wereld.

Marcel Vilain

Voorzitter IPMA-NL