De marktomvang van projectmanagement

Onze wereld verandert snel en om al die veranderingen te bewerkstelligen - of dat nu een bouwproject of een organisatieverandering is - is projectmanagement nodig. Veel mensen zijn projectmatig bezig, maar niet iedereen heeft een projectmanagement-functietitel, zoals bijvoorbeeld ‘projectleider’. Dat maakt het lastig om de omvang van ons Nederlandse vakgebied te berekenen.

Onze Britse zusterorganisatie AMP heeft die marktomvang onlangs uitgezocht voor het Verenigd Koninkrijk. Met behulp van onderzoeksbureau PwC definieerden zij projecten als “tijdelijke, niet-routinematige pogingen of lopende veranderingsprogramma's die ontworpen zijn om een afzonderlijk product, dienst of eindresultaat te produceren, met een gedefinieerd begin en einde, een specifieke scope, een afgeschermd budget en een geïdentificeerd en toegewijd team met een projectmanager die de leiding heeft”.


Volgens het onderzoek is projectmanagement in het Verenigd Koninkrijk goed voor een bijdrage van maar liefst £157 miljard. Als je het onderzoek vertaalt naar de Nederlandse markt, dan zou dat betekenen dat circa 9% van de bruto toegevoegde waarde in Nederland projectmatig tot stand komt.


Bij IPMA-NL hebben we uiteraard gegevens van het aantal gecertificeerden in Nederland, weten we onder andere hoeveel vacatures er op projectbanen.nl staan, hoeveel bezoekers er op die site en op de site van IPMA komen en hoeveel mensen lid zijn van onze vereniging. Een geschat marktomvang van circa 9% in Nederland betekent echter dat er nog veel meer mensen projectmatig werken, dan de mensen die bij ons zijn aangesloten.


IPMA.NL staat open voor al deze mensen, die met én zonder projectmanagement in de job-titel bezig zijn met projectmatig werken. Binnen onze vereniging kunnen zij ervaringen

delen en ophalen om beter te worden en om zo - wie weet - dat marktaandeel nog groter te laten worden. Ken je mensen die projectmatig werken? Maak ze dan bekend met het vak en de vereniging!


Meer weten over het onderzoek van AMP? Je leest het hier.

Marcel Vilain

Voorzitter IPMA-NL