Iets kleins kan toch veel impact hebben

Een mug is maar een klein beestje. Als je goed mikt, sla je ‘m zo kapot met je handen. En toch: als je op een warme zomeravond in bed ligt, uitgeput na een dag werken of – met een beetje geluk – na een dag op het strand, is er niets zo vervelend als een zoemende mug op je slaapkamer. “Iets kleins kan toch veel impact hebben”, vertelde Ynzo van Zanten, Chief Evangelist bij Tony’s Chocolonely, tijdens de Projectmanagement Parade op 16 april.

Niets is minder waar: die mug kan, hoe klein ook, veel gevolgen hebben voor je slaap. Tony’s Chocolonely kan, al hebben ze slechts een klein aandeel van de chocolademarkt, grote impact hebben voor de cacaoboeren in Afrika bij wie zij afnemen. Als de korte boodschap van Ynzo van Zanten en van Tony’s door alle aanwezigen op de Parade wordt uitgedragen en doorverteld, kan ook die speech grote invloed hebben.


Van Zanten haalde tijdens zijn keynote ook de volgende uitspraak van Jean Paul Sartre aan: “Once we know and are aware, we are responsible for our action and our inaction”. Dat geldt zeker niet alleen voor de reep chocola die je koopt in de supermarkt en de wetenschap dat die wellicht niet slaafvrij is gemaakt. Dat geldt ook in ons vakgebied. Je ogen sluiten is geen optie. Een van de kernwaarden van een goede projectmanager is dan ook dat je handelt als dat nodig is en dat je handelt op de juiste manier. Die verantwoordelijkheid dragen we allemaal.


Het thema van dit nummer van Projectie is De kracht van relevantie in projecten. Duurzaamheid is hierbij een kernbegrip, voor Tony’s maar zeker ook voor IPMA. Niet alleen op ecologisch gebied maar ook duurzaamheid op menselijk gebied. Het jaarthema van IPMA is niet voor niets ‘Competenties voor duurzaam leiderschap’ en IPMA’s streven is niet voor niets ‘Betere projecten voor een betere wereld’.


Nog een laatste onderdeel uit de keynote van Van Zanten. Hij benoemde de drie principes van Tony’s Chocolonely:

  1. Tony’s maakt bewust
  2. Tony’s geeft ‘t voorbeeld
  3. Goed voorbeeld doet volgen


Die uitgangspunten gelden ook voor ons als projectmanagers allemaal. Je doet geen project, je bént het project. En als je als projectmanager zelf het goede voorbeeld geeft, volgt je team vanzelf.

Marcel Vilain

Voorzitter IPMA-NL

PS. De Parade herbeleven of zien wat je gemist hebt? Bekijk de video!