Is projectmanagement iets voor jou?


Kun jij je nog het moment herinneren waarop je besloot projectprofessional te worden? Was dat een bewuste keuze of ben je er ‘gewoon’ ingerold? Via Forbes las ik een artikel waarin drie tips werden gegeven aan mensen die erover denken om als projectmanager aan de slag te gaan. De tips zouden je moeten helpen erachter te komen of een projectmanagement-carrière ook echt wat voor je is.


IPMA-NL is de vakvereniging voor projectprofessionals. Ikzelf en jij als lezer dus ongetwijfeld ook zijn al (lang) bezig met onze projectmanagement-carrière. Ik vond het daarom interessant om te zien dat de gegeven tips ook voor ons nu nog erg nuttig zijn!


De eerste tip die wordt gegeven is dat je eens mee kunt kijken bij iemand die als projectmanager werkt, om te zien hoe het er in de praktijk aan toegaat. Dat is ook als je al langer in het vak zit zeer zinvol. Misschien niet zozeer om te zien of het werk iets voor jou is, maar omdat je altijd van elkaar kunt blijven leren. Wanneer was de laatste keer dat jij meekeek met een vakgenoot?


De tweede tip is het bezoeken van projectmanagement-events. Bij IPMA organiseren we regelmatig events, denk aan onze community-bijeenkomsten en masterclasses. De eerstvolgende in maart gaat bijvoorbeeld over Agile of LEAN toepassen bij veranderingen/projecten. Kijk eens naar de onderwerpen; waarover kun jij nog wat leren?


Wist je trouwens dat leden van IPMA altijd een introducee mee mogen nemen naar onze events? Neem eens iemand mee die nog niet werkzaam is als projectprofessional. Wie weet geef je die persoon net het zetje dat nodig is om een carrière in ons mooie vakgebied te starten.


Als extra tip zou ik graag nog het volgende willen toevoegen aan het artikel: als je twijfelt over een carrière in projectmanagement, kijk dan eens naar de competenties die we vragen bij IPMA Certificeren. Het is een leer- en groeitraject, en je hoeft natuurlijk nog niet alle competenties op dag één te beheersen. Mochten de competenties je aanspreken en wil je leren en jezelf ontwikkelen, dan is een rol als projectprofessional vast op je lijf geschreven. En ook als je al een mooie carrière in projectmanagement hebt, blijft leren en ontwikkelen natuurlijk een goede keus. En het mooiste is dat je dat leren en ontwikkelen kan bekronen met een mooi certificaat op jouw niveau.

Marcel Vilain

Voorzitter IPMA-NL