Most valuable

"If one has to identify the Most Valuable Professional in any business, the Project Manager would probably win every time. Why? It’s simply because these highly experienced individuals keep things running smoothly and help operations cut costs, boost efficiency and meet deadlines." (Bron.)

Bovenstaande uitspraak kwam ik onlangs tegen. Met het thema van deze editie van Projectie in mijn achterhoofd vroeg ik me af hoe waar deze uitspraak is. Doen we de goede dingen of doen we de dingen goed? Dat beschrijft voor mij het best het onderscheid tussen portfoliomanagement en projectmanagement.

Dat maakt in een ideale wereld de portfoliomanager én de projectmanager tot most valuable medewerker van een organisatie. De portfoliomanager bepaalt samen met de organisatie wat het zwaarst weegt, wat de meeste waarde toevoegt en welke veranderingen opgepakt moeten gaan worden. De projectmanager zorgt ervoor dat deze waarde ook verzilverd kan worden.

Helaas is de wereld niet altijd ideaal en is het voor portfoliomanager vaak moeilijk om alle belanghebbenden betrokken te krijgen bij het vaststellen en managen van het portfolio en bij het maken van echte keuzes. De projectmanager heeft een vergelijkbare uitdaging, omdat niet iedereen actief blijft meedoen als een project eenmaal gestart is. Door de krachten te bundelen, door goed samen te werken met elkaar en door transparant te zijn, wordt de impact op stakeholders en de kans van slagen vergroot.

Het is niet voor niets dat wij bij IPMA beide rollen certificeren en als lid hebben. Ook wij zetten ons in voor het slaan van een brug tussen de twee aandachtsgebieden. Tenslotte hebben we allemaal uiteindelijk als doel projecten op een goede manier uit te voeren!

Marcel Vilain

Voorzitter IPMA-NL