COLUMN

Empathie

Hoe werk jij met je soft skills in projecten? Soft skills vind ik één van de belangrijkste capaciteiten die je kunt hebben. Je hebt allerlei soft skills: communicatieve vaardigheden, conflicthantering, stakeholdermanagement en nog vele andere. Maar één soft skill vind ik bijzonder interessant en dat is empathie.

Even wat theorie: empathie is je niet verbinden met een ervaring, maar met de emoties die daaraan ten grondslag liggen. Empathie is met mensen meevoelen. Empathie is het perspectief van de ander kunnen zien en niet oordelen.

Super nuttig! Vooral voor mijn andere soft skills. Maar het is ook nogal wat: het perspectief van de ander kunnen zien, zónder te oordelen... Laat dat eens even op je inwerken. Zonder oordelen… Hoe vaak oordeel jij?

Empathie is sowieso heel fijn in relaties met andere mensen. Maar ben ik ook empathisch naar mezelf?

Eén van mijn projecten viel onder een groot programma. Twee mensen uit dat programma waren naar onze locatie gekomen om het één en ander door te spreken. En daar zat ik dan. Het was me zojuist pijnlijk duidelijk geworden dat ik mijn planning niet op orde had. Heel even voelde ik me verschrikkelijk rot. Heel even hoorde ik stemmetjes “Waarom heb je de planning niet klaar?”.

Om dan empatisch naar mezelf te zijn, is niet makkelijk. Een ander foeter ik niet uit voor “Stommerik, je had die planning op orde moeten hebben”. Maar oh, wat is het makkelijk in dat moment dat wel tegen mezelf te zeggen, mezelf te veroordelen en mezelf te schamen. Om in dat moment dan toch te kunnen zeggen: “Anna, het is oké dat je de planning niet hebt. Natuurlijk voel je je nu gewoon vervelend. Maar je bent nu toch hier om het recht te trekken?”, dat is empathisch.

Het schoot allemaal door mijn hoofd en ik maakte de keuze om empathisch te zijn naar mezelf. En op dat moment gebeurde er ook iets wonderlijks. Het gesprek lag weer open. Ik gunde het mezelf om vragen te stellen en me kwetsbaar op te stellen. Aan het eind van de sessie had ik driekwart van de planning staan.

Ik leerde in dat moment dat ik oordeelvrij mag zijn naar mezelf toe. En dat gaat niet vanzelf. Het is met vallen en opstaan. Gelukkig is het wel zo dat je empathie kunt leren.

Over de auteur:

Anna is zelfstandig projectmanager en schrijft over dagelijkse projectzaken. Ze is presentator van podcast De Flow Show, waar ze inspiratie geeft voor meer flow in projecten. Met vriend en kids woont ze in de Betuwe.

Volgende artikel: Tooling