Succes en ambitie

Succes komt van het Latijnse werkwoord ‘succedere’ en betekent ‘slagen’ of ‘lukken’. We streven er in ons leven allemaal naar, of het nu op het gebied van je carrière is of in je privéleven. Soms lukt het ons goed, slagen we erin onze doelen te behalen, soms gaat het wat minder. In een artikel over succes binnen projectmanagement, dat onlangs op Frankwatching.com verscheen, stond dat het gaat om ambitie en dat die ambitie “niet de beperkende factor is, maar juist het startpunt en de aanjager” voor het behalen van succes met je projecten.

In projecten draait het om succes, het tijdig realiseren van de gestelde doelen met de beschikbare middelen. Ambitie alleen is niet genoeg, vakmanschap maakt het verschil. Daarom certificeert IPMA-NL projectmanagers. Wij zijn ervan overtuigd dat onze gecertificeerden, dankzij hun brede kijk en goede competenties, de slaagkans van een project aanzienlijk verhogen.


Vanuit die gedachte zijn we onlangs ook begonnen met het vormgeven van de IPMA Snelle Reactiemacht. Met deze Reactiemacht zijn we aan het onderzoeken hoe we op een goede manier onze stem kunnen laten horen. Projecten tot een succes maken is een echt vak en we houden ons bezig met de vraag hoe je dat vak goed op de kaart zet.

Geen kleine uitdaging. Succes en falen staan namelijk tegenover, maar wel erg dicht bij elkaar. Opvallend is het dat er eigenlijk alleen bij de overheid wordt gepraat over gefaalde projecten. Vanuit het bedrijfsleven hoor je daar vrijwel nooit iets over. Van het wegmoffelen van je gefaalde projecten leer je echter weinig. Door samen met andere professionals te kijken naar hoe het beter kan, door de juiste competenties te ontwikkelen en door te leren van zowel goede als minder goed gelukte projecten, kun je beter worden in je vak. En brengen we samen nog meer projecten tot een succesvol einde.

Marcel Vilain

Voorzitter IPMA-NL