TOOLING


“Je gaat het pas zien als je het door hebt…”

Over de auteur:

Getjan is een Project Manager en Agile Professional die actief is in Supply Chain, Logistiek en Healthcare op gebied van project- en portfoliomanagement. Als Atlassian professional en Changepoint global implementation partner ziet hij bedrijven als insider via een uitvoerende rol. Hij is 2 meter lang, gelukkig, gezond en nu werkzaam voor Descartes Systems Group.


Contact ?


+31.6.10936602

De titel van dit artikel is een veelgehoorde managementuitspraak, die zeer goed past bij tooling. Andersom geldt natuurlijk ook: “Als je het doorhebt, zie je het ook.”

In een periode waarin we allemaal onze eigen invulling geven aan visueel management, wordt het steeds belangrijker om te laten zien aan je teamgenoten en medewerkers wat je doet. Daarbij is de inzet van tooling essentieel. Als je je basisproces begrijpt, kun je het zichtbaar maken. Maar je kunt juist ook dat waar je waarde aan toevoegt, zichtbaar maken aan andere teams en management. Vaak automatisch, zonder dat er nagevraagd hoeft te worden. Dat zijn de 2 zijden van onze toolingmedaille.


Succesvolle organisaties zetten die tooling op de juiste manier in en zijn sneller richting klanten, omdat ze met inzicht kunnen anticiperen op klantverzoeken. Daar werken mensen met meer plezier, dan op plekken waar tooling niet of minder gebruikt wordt het geval is.

‘Bij mijn vorige werkgever werkten we met Jira en hadden we ook een confluence-abonnement. Het inzicht dat me dat gaf om te begrijpen waar anderen in het bedrijf mee bezig waren, vond ik lekker. Nu ben ik weer veel tijd kwijt aan het uitzoeken van mappings, codes, enzovoorts. Kunnen we hier nu ook iets soortgelijks inrichten?’ Pascal @ IDL Logistics

Als je happy employees hebt, dan krijg je ook happy customers. Het is een eenvoudige stelling, die telkens weer waarheid wordt. Dan gaat het om het plezier en de uitstraling van mensen.


‘Doordat ik zie dat we een change niet over 5 dagen opleveren, kan ik mijn klant nu al laten weten dat ze nog even op die speciale bedden dienen te wachten en een tijdelijke oplossing blijven inzetten. Gelukkig maar, want voorheen waren we altijd bezig om voor de statusupdate te kijken waar we staan en dan loop je in feite achter de feiten aan’. Lennart @Medireva


De Gebruiker

Binnen de IPMA PMO Community hebben we een divers aantal bedrijven dat tooling inzet op eigen wijze en om verschillende doelen te dienen. Met die diversiteit krijg je ook een netwerk van tools, die vanuit verschillende aspecten worden bekeken.


Gaat het je meer om teams te laten samenwerken?

Wil je dat het Portfolio naar de teams helder wordt?

Wil je weten wat er in Augustus 2019 gaat gebeuren?


Dit zijn vragen die niet meer via een combinatie van Excel, Word en Powerpoint worden gedeeld, maar vanuit 1 bronsysteem. De IPMA-sponsor, Microsoft, levert een prachtige tool die ook hun eigen Excel’s vervangt. Wanneer zet je die in?


In de IPMA PMO Community zitten mensen vanuit SynerLogic, Prorail, Fokker, Emerson, JSR, Sodexo, Pathé, LIDL, Descartes, Mosadex en Antea Groep. Je kunt je voorstellen dat er even zo vele tools ingezet en besproken worden. De vraag is altijd: hoe richt ik de tool zo in dat mijn medewerkers het plezierig vinden en dat de informatie overal in de organisatie gedeeld kan worden.


Kijk maar eens of je je herkent in bijgaande filmpjes:

- Voel jij je soms waterdrager?

- Ben je vooral mobiel bezig?

- Gaat het je vooral om portfolio en de link naar projecten?

- Wil je ontwikkelteam een cool tool ?

- Of pak je projecten juist groots aan?


De volgende stap....

Wat houdt jou elke dag bezig op het gebied van tooling? Vind je de informatie die jij nodig hebt? Wij, als IPMA PMO community, richten ons meer en meer op bijdragen aan portfolio, door het oprollen van teamefforts goed in te zetten. En daarmee kunnen verschillende vragen beantwoord worden, zeker in deze periode waarin nieuwe werkvormen worden ontwikkeld en oude patronen worden doorbroken door holocracy en sociacracy. Er zijn een aantal tools en systemen die je helpen op koers te blijven.


Gebruikers willen gewoon lekker en leuk werken. Hoe krijg je dat voor elkaar? Als je niet kijkt of zicht hebt op de activiteiten die plaatsvinden, dan kom je voor verrassingen te staan. En wie wil verrassingen in een wereld waar verandering het tempo van je werk bepaalt? Omarm die verrassingen en zie ze beter aankomen.


“Het blijft een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint."


Getjan Lammers – SCM®, ACP®


Wat wil jij weten?

In de komende Projecties hebben we een speciale rubriek gereserveerd waarin we aandacht zullen besteden aan projectmanagementtools. Ons doel is om gebruikerservaringen te delen. Leveranciersinformatie is immers wel beschikbaar. Maar hoe werkt het echt? Hoe staat het met het gebruiksgemak? Waar zitten de aandachtspunten bij de implementatie? Wat als je met zowel lineaire als iteratieve projecten te maken hebt? Wat zijn de alternatieven?


Geef ons aan wat je vragen zijn, welke tools je graag besproken zou willen hebben. Of, als je je eigen ervaringen met een bepaald hulpmiddel wilt delen, geef aan of je zelf een stuk(je) zou willen schrijven of liever hebt dat we daarvoor langskomen om je verhaal te komen halen. Een tool kan een bekend planningspakket als MS Project zijn, een minder bekend hulpmiddel om de scope te beheren zoals Relatics of zelfs een zelf ontwikkeld dashboard zijn dat de informatie uit verschillende bronnen in één oogopslag beschikbaar maakt. We zijn vakgenoten, laten we zoveel mogelijk kennis met elkaar delen om samen tot betere projecten te komen!

Volgende artikel: Colofon